Hvis du eller barna dine bare skal lese én spennende roman i påskeferien…

… blir det uhyre vanskelig å velge.

hard-boil-eggs-1-ghv-325-63937429

Vi foreslår helt enkelt at du spiser frokost og tenker litt over valget. Kanskje har du vurdert å koke egg i dag. Kanskje er du ferdig med frokost. Kanskje har du ikke rukket å spise, men ble inspirert akkurat nå. Til å bløtkoke et par egg. Eller er du kanskje typen som liker det litt hardkokt? I speilegghumør i dag i stedet? Vi synes vi hører lyden av bacon som boblefreser lystig i panna.

Anyway. Morgenkåpe. Tassing av tær mot parkett. Store gjesp og hjelp som jeg ser ut i speilet. Morratryne. En klem og et smil, og livet er bra.

Det er jo ikke sikkert du er noen stor fan av egg i det hele tatt. Kanskje det er mer kneippbrød med jordbærsyltetøy som er din greie. Digert glass iskald melk. Eller du gleder deg til å høvle tynne skiver av brunost, eller kanskje du kjører den litt ulovlige varianten, brunost med Nugatti under? Ikke det? Italiensk salat? Nei? Ikke brød? Er det Cornflakes eller Honnikorn eller kanskje andre, supersunne varianter av frokostblanding som gjør din lykke?

Uansett – så fort du eller dere har spist frokost, er det ingen dårlig idé å ta en tur på bokhandelen og sikre seg påskelektyren.

Ey, jeg er midt i frokosten! (Kaffetrakteren står fortsatt bare og lager de trivelige bluppelydene.) Hvorfor haster det sånn?

Nei, altså: Hva om de er utsolgt for Flukten?

Skrekk!

Ingen fare, det er derfor du går innom i dag og spør. Ei uke før.

Da rekker de nemlig å bestille den før ferien hvis de er gått tomme.

Ah.

Hva vi skal gjøre i påsken? Vel. Førsteutkastet av bok II har vi skrevet og levert til forlaget, nå er vi i gang med bok III. Det er utrolig spennende!

 

Uten navn-3

Men som vi innledet med, skal du bare lese én bok, synes vi egentlig litt synd på deg. Det er nemlig kommet så utrolig mye ny, spennende norsk litteratur på markedet bare dette siste året. Vi for vår del kan avsløre at vi har tenkt å komme oss gjennom disse bøkene i løpet av påsken:

Jan Tore Noreng – Skyggefødt

Siri Pettersen – Odinsbarn

Tonje Tornes – Hulder

 

sktr

 

Ikke vet vi hva du foretrekker. Vi håper jo helst – for leselystens del – at du kjøper både Flukten og de tre bøkene over til deg selv og tolvåringen. Eller femtenåringen. Eller til deg selv. Kanskje du er tolv og leser dette. Da ber vi litt om unnskyldning for det der egg og bacon-kjøret innledningsvis. Hva sa du? Du liker det? Fett.

Vi kjenner ei jente som kjører på med ketchup på speilegget. Det er hardcore.

Men altså, det eneste som er bombesikkert er at det blir påske. Det er bare ei uke til. Og i påsken skal man liksom lese noe spennende, ikke sant? Enten man er hjemme eller på hytta. Gnu deg ned i sofakroken med en diger, varm kopp med kakao, fyr på peisen og hør den fine lyden av boksider som glir mot hverandre rett før du blar om. Til neste side. Og neste.

Bare sørg for å holde deg varm på beina. Ullsokker er et bra triks.

Når vi skriver på Beta-serien vil vi gjerne skape en historie der du blir underholdt, der du lærer noe, blir nysgjerrig og får litt gysninger samtidig. En historie der du lurer veldig på hvordan det går med ungdommene, skal de klare det? Det er jo det som er spenningen, «eventyrkontrakten» vi inngår med deg som leser: Du skjønner nok hva som skal skje, men ikke hvordan. Og ikke når.

Ei slik bok skal først og fremst være spennende å lese. Men ser du ekstra godt etter, vil du finne mange, mange små snirkler, underhistorier, tanker, flashbacks. Vi har arbeidet ganske intenst og nøye med akkurat disse undertrådene og omveiene, hintene og gåtene. Noen historier får du nok ikke hele svaret på i bok I. Du blir introdusert for kapitlene vi har kalt Notater. Der dukker det opp brev – med hemmeligheter i –  som er skrevet til hovedpersonene, brev som de aldri fikk. Og som de ikke selv har lest, kanskje ikke før de blir ordentlig gamle.

Kanskje begynner du å tenke over hvordan det hadde vært å leve uten litteratur. Uten musikk. Uten kunst. Og også: Uten aviser, blader, tv, radio, internett. Uten lov til å synge selv. Uten lov til å tenne stearinlys ( for en kjip påske ). Uten lov til å si noe kritisk om regjeringen. Uten lov til å gå i hva slags klær du selv ønsker. Uten lov til å gå utenfor murene, ned til kysten. Uten lov til å være i skogen.

Kodak bærer på en mørk hemmelighet. Jor står på valg, skal hun flykte fra familien? Livni vet ikke helt om hun skal tro på de fryktelige avsløringene de andre forteller henne om.

Var frokosten god? Kanskje du ikke spiste frokost? Det er smart med litt energi, altså. Vi har latt oss lure før, så vi synes nok du bør få i deg litt føde. Dagens viktigste måltid, pleide våre foreldre å si. Det er vel sant enda. Men så må du komme deg ned på bokhandelen. For du vil vel ha boka med deg på påskeferie?

🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s